Естония очаква участници от проекта ”Повече дървета? Да, моля!” по програма „Коменски”

СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен работи по европейски проект вече една година. На 20 май трима представители, които работят по проекта „Повече дървета? Да, моля!”, секторна програма „Коменски”, са на визита в Естония. Талин очаква 26 гости от 8 държави и с тази мобилност се приключва първата година от проекта.

Основната цел на проекта се реализира в действие, защото включените в него ученици от началния етап на основното образование и учители научават повече за страните и народите на партньорите, за отделните култури, традиции, език, начин на образование. Чрез обмяната на информация, изготвянето на различни продукти и  разпространението им по време на всичките предвидени дейности на партньорския проект, учениците и учителите са мотивирани да подобряват своите организационни и социални умения, да реализират своя творчески потенциал, да прилагат и усъвършенстват знанията си по английски език, както и да създадат и установят  приятелство, което вече се случва, макар до този момент общуването на децата да е писмено. На втората година от проекта  ще имаме възможност да включим в работната среща и ученици от нашето училище, които ще могат да споделят очи в очи опит със свои съученици от училищата партньори по проекта.

Програмата за 5-дневната визита в столицата на Естония е изключително интересна. В делегацията, която ще посети партньорската страна от 20 до 24 май 2013 година, са включени трима представители, участващи в проекта – директорът на СОУ „Иван Вазов” Димитър Митев, администраторът на сайта на проекта по програма „Коменски” Диана Йончева и учителят по английски език в начален етап Росица Георгиева. Нашите участници ще изпълняват план, който е подготвен от координатора на проекта на училището в Естония. В него учат деца от І до ХІІ клас. По време на престоя учителите ще наблюдават открити уроци по различни предмети, презентации, спортни игри. Ще научат повече за естонската образователна система. В плана са застъпени разнообразни дейности от всички области – посещение на старата част на Талин, пристанището „SEAPLANE”, ботаническа градина, природонаучен музей, музей на изкуствата „KUMU”, парк „KADRIORG”, телевизионна кула, дворец „GLEHN”, районно кметство. Предвидена е забавна вечер на открито край брега на Балтийско море. Всяка държава ще трябва да представи по забавен начин сватбен ритуал. Нашите представители ще покажат по атрактивен начин част от ритуала – игра пред кръстник. Участниците в мобилността са подготвени добре и сме убедени, че ще докажат, че България е с древни традиции и има с какво да се гордеем за пореден път. Плевенските участници ще предизвикат партньорите от останалите държави в проекта с ръченица. През дните в Талин ще има работни сесии, на които ще се обсъждат изпълнението на дейностите през първата година, начин на отчитане  и подготовката за международния   заключителен мюзикъл „Повече дървета? Да, моля!”. За Естония има изготвен постер, презентации, направени  от Денислав Иванов и Никол Михова, 4в клас. Презентациите могат да се видят на сайта на проекта.

Когато се ходи на гости, се носят и подаръци. Те символизират страната ни и град Плевен – сувенири, диплянки, нещо за спомен от деца за деца, изработено от сръчните ръце на малките ученици на най-многобройното училище в нашия град.

Казват, че истински хубавите моменти са тези, които остават трайно в съзнанието ни. Пожелаваме на нашите представители да имат цели пет поредни дни, изпълнени с положителни емоции в естонската столица Талин.

 

Back to top button