Емил Недялков със златен медал по карате

Постиженията на нашите ученици в каратето не са новост за никого. Доказателство за това е провелото се на 12 октомври тази година в град Домброва Гурнича – Полша световното първенство по Шотокан Карате-До. Организатори на събитието по традиция бяха Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), чийто представител у нас е Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК). На състезанието се явиха участници от всички възрасти, като СОУ “Иван Вазов” също имаше свой представител.
Конкуренцията беше в лицето на участници от 43 държави, но Емил Костадинов Недялков от 5а клас успя да я пребори. Това, разбира се, не ни учудва, тъй като Емил и преди се е изправял пред подобни сериозни опоненти. Петокласникът взе златния медал в дисциплината кумите при момчетата на възраст от 10 до 11 години, категория над 35 килограма. Емил надви и четиримата си опоненти – от Беларус, двама от Сърбия, а на финала трябваше да се състезава с испанец. Победата му беше убедителна, като в две от срещите дори не му взеха точки. Предвид факта, че малкият каратист тренира едва от няколко години, постижението му е повече от завидно.

По-рано тази година, на 21 април, петокласникът се яви и на европейското състезание в град Егер – Унгария, от което също се върна с най-високото отличие. На първенството имаше участници от Непал, Венецуела, САЩ, Русия, Сърбия, Беларус, Испания, Италия и още много други държави. Там младежът извоюва златен медал, както и златна купа, като се срещна на тепиха отново с четирима опоненти.

Въпросните постижения са само доказателство за блестящите умения на вазовеца, който тренира карате професионално от 2011 година насам. Въпреки крехката си възраст, той има богат опит с подобни състезания като винаги се представя изключително достойно. През 2012 година се явява на европейско първенство – в Румъния, и на световно – в Италия, където зае съответно първа и трета позиция. През 2013 година той получи първо място сред европейците, а в света е на четвърто. Дългият му списък от отличия е повод за гордост както за него самия, така и за треньорите му, които стоят неотлъчно до него от самото начало. Не по-малко горди са и неговите съученици, подкрепящи го във всичките му начинания.
Ние сме убедени, че серията от победи на малкия, но опитен каратист, няма да бъде прекъсната и през следващите години, и му пожелаваме да бъде все така упорит и успешен в спорта.

Глория Писина и Виктория Якимова 11з клас

Back to top button