Екскурзия по стъпките на велики възрожденци

На 17 май учениците от трети „в“, „г“, „д“ и „е“ класове, заредени с много положителни очаквания и добро настроение, посетиха градовете Сопот, Карлово и Калофер.

Пътувайки през Троянския проход пред тях се разкри красивата гледка на Стара планина, Средна гора и скътаните между тях Задбалкански полета. Дължината на прохода е 40,8 km, надморската височина на седловината Беклемето е 1525,5 m. Троянският проход е най-високият проход в Стара планина. По пътя можеха да видят насажденията с маслодайни рози и да чуят още веднъж за значението на розовото масло. Пътувайки с автобусите, екскурзоводите от туристическата фирма разказваха и любопитни факти от историята на градовете, през които е маршрута.

В град Сопот децата разгледаха къщата, в която се е родил класикът на българската литература Иван Вазов. През 1964 г. къщата музей „Иван Вазов“ е обявена за паметник на културата от национално значение. Учениците се потопиха  в атмосферата на възрожденската епоха и в нейния неповторим колорит. Бяха особено впечатлени от стаята, която представя възстановка на бръснарницата на Хаджи Ахил с герои от разкази на  Вазов. Посетиха и Девическия манастир „Въведение Богородично“, който е описан в почти всички негови по-големи и известни произведения: „Под игото“; „Нова земя“; „Чичовци“; „Хаджи Ахил“ и др. Чуха разказа на една от монахините за историята на този метох свързана с идването на Паисий Хилендарски, за скривалището на Васил Левски, за жилищната сграда с чардаците от XVIII век, която заедно с църквата оцелява по чудо при опожаряването на Сопот от турците през 1877 г., и в която е запазена килията на девическото килийно училище. В двора видяха запазената най-стара лоза в цяла Югоизточна Европа (а може би и в цяла Европа), която е на 350 години.

Оттам отпътуваха за Карлово, за да разгледат Национален музей „Васил Левски“. Музеят обхваща родната му къща, експозиционна зала, мемориален параклис „Всех святих болгарских“, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща. В продължение на няколко десетилетия в нея са събирани и се съхраняват вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници, както от Карлово, така и от други краища на страната. Пазят се почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Левски, произведения на изобразителното изкуство. В мемориалния параклис се съхранява част от косата на Апостола, която той дава на майка си Гина Кунчева, със заръка да я пази.

Националният музей „Васил Левски“ е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

След това продължиха към Калофер. Учениците се впечатлиха от най-големия в България паметник на Ботев и си направиха снимки за спомен. Разгледаха къщата-музей „ Христо Ботев“, която представя автентичната обстановка, в която е живяло семейството на героя. В изложбената зала са аранжирани лични вещи, документи, публикации и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, както и на неговото семейство и съратници.  Музеят е включен в Стоте национални туристически обекта. Посетиха и взаимното училище, в което дълги години е даскалувал бащата на големия революционер – Ботьо Петков.

Любопитство предизвика за тях и музеят на калоферската дантела, който се помещава в красива възрожденска сграда, част от мемориалния комплекс „Христо Ботев“. В него екскурзиантите разгледаха подредената постоянна експозиция с най-красивите и оригинални образци на калоферската дантела.

Изморени, но доволни и щастливи, се завърнахме в родния Плевен. Третокласниците нямаха търпение да споделят с родителите си своите впечатления от изпълнения с емоции и вълнения ден.

Екскурзията се проведе, през месец май, когото се чевства патронния празник на СУ „Иван Вазов“. Тя се превърна в истински урок по родолюбие и израз на признателност пред делото на будителите и героите от Възраждането – Иван Вазов, Васил Левски, Христо Ботев.

Back to top button