Екскурзия на 7б и 7д клас по маршрут: Плевен – Бачковски манастир – Велинград – Дорково – Панагюрище

Най-прекрасната екскурзия, като последен подарък за учениците от 7б и 7д клас, които показаха добър успех на НВО. Сутринта потеглихме в ранни зори 7 часа всички ученици бяха на спирката на стоматологията и очакваха с голямо нетърпение „великото пътешествие”, което обсъждаха цяла година.

Пътуването до Бачковския манастир,  една от светините на България, мина неусетно и  без инциденти. Учениците разгледаха забележителностите на манастира. Поклониха се пред чудотворната Богородица, след това обядваха под свежия ромон на реката и тръгнахме към Велинград. В хотела ни посрещнаха радушно, настаниха ни и всички посетиха басейна, откъдето чак до вечерята учениците се забавляваха и се чуваше веселият им смях. Красивата природа и уханието на цветята ни накараха да излезем всички за вечерна разходка. Посетихме парк „Клептуза” и останахме очаровани от красота на природата, както и от езерото, в което се оглеждаха високите борове и плуваха диви патици.

На другия ден тръгнахме към село Дорково. Посетихме Плиоценският парк. Учениците бяха смаяни и възхитени от вида на праисторическите животни, които бяха показани панорамно сред природата в истинския си вид, чуваха се дори звуците, които издаваха. След интересната лекция на екскурзовода се снимаха до мамута, който беше сътворен като истински. След това потеглихме пеш към крепостта „Цепина”. Учениците вървяха по горската пътечка, без да се оплакват,  пленени от красотата на Родопите, както и от запазените и реставрирани останки от Второто българско царство. Усещахме колко доволни и щастливи са децата сред „майката природа”.

На третия ден след обилната и вкусна закуска тръгнахме към прекрасния възрожденски град Панагюрище и тук отново ни се случиха чудеса. Посетихме историческия музей и за наша огромна изненада се оказа, че Панагюрското златно съкровище се намира в музея в автентичния си вид. Разгледахме с изключително внимание всеки експонат и гордостта ни на българи нарастваше. Патриотизмът,  който носи всеки българин в себе си, пролича от начина, по който учениците се спираха пред портретите на българските апостоли Бенковски и Каблешков, пред портрета на Райна Княгиня, четяха на глас клетвата на въстаниците и след това с удоволствие слушахме техните коментари, че всичко, което са видели много ги е впечатлило.

Обратният път мина неусетно, шофьорът караше внимателно и спазваше необходимите изисквания. Учениците пееха, усещаше се, че се връщат заредени и щастливи.

Ще завърша с техните думи, че това ще остане една незабравима за тях екскурзия.

11.06.2018г.

 

 

 

Back to top button