Екскурзия на 7а и 7в клас – 7, 8 юни 2018 г.

В топлата юнска сутрин всички се събрахме на сборния пункт и отпътувахме по марштут Сандански – Рупите – Мелник, заредени с много добро настроение и положителни емоции.

По пътя нашият екскурзовод ни разказваше интересни факти за местата, през които преминаваме.  След кратки почивки по пътя пристигнахме в град Сандански. Още на влизане в града видяхме архитектурно-скулптурния комплекс  сред който се издига 7-метровата белокаменна фигура на античния герой Спартак. Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен Свети Врач. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 г. и вис. 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 г. и  вис. 26м). Поразходихме се и отдъхнахме из централната част на града, след което отпътувахме за Рупите.

Това е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд. Месността е разположена по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух. В Рупите се намира построеният от Ванга храм „Св. Петка“. Иконите на иконостаса са изрисувани от известния художник проф. Светлин Русев. В миналото на това място е изригнал вулкан и в следствие от него са се образували лечебни минерални извори с температура 750C. Всеки човек, посетил някога тази местност, я определя като малко кътче от рая, с усещане за величие и душевно спокойствие.

В късния следобед пристигнахме в град Мелник. Това е най-малкият град в България, в който всичко сякаш е застинало така, както е било някога. Градът е архитектурен резерват, запазил в голяма степен оригиналната си Средновековна архитектура. Туристите са очаровани с пейзажа на Мелнишки пясъчни пирамиди, старинните къщи с богата архитектура, прекрасната природа и хубавото червено вино. По традиция след вечеря си направихме разходка, която завърши с кратка импровизирана дискотека.

Вторият ден от нашата екскурзия започна с посещението на Кордопуловата къща, която е построена през 1754 година от заможен гръцки търговец. Тя е една от най-монументалните възрожденски къщи в страната. В нея е уредена експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани в нея огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино. Вътрешната архитектура очарова с украси от стенописи, резби и стъклописи. След посещението в Кордопуловата къща се разходихме из Мелник и си купихме сувенири и вино за подарък на близките. След това потеглихме за Роженския манастир. В него са скрити много тайни  и реликви, но една от тях  безспорно  е копието на известната Иверска икона. Тя е поставена в кивот в параклиса на обителта „Св.св. Козма и Дамян“.  Оригиналът е гръцки, а според преданията това е единствената икона направена от  светено желязо. След разказа на екскурзовода влязохме да запалим свещ в красивата църква на манастира. Поизморени и гладни  хапнахме в ресторант над който се извисяваха Кърлановските пирамиди, а до него минаваше река Мелнишка, след което отпътувахме за вкъщи.

След напрегнатата, изпълнена с труд и изпити учебна година това беше един чудесен финал и зареждащо начало на жадуваната лятна ваканция.

Автори: 7а и 7в клас

 

Back to top button