Екскурзия до живописни градчета

Учениците от 2а и 2б клас направиха през месец ноември една есенна екскурзионна приказка до чудното планинско градче Трявна.

Когато второкласниците слязоха от автобуса, първо се впечатлиха от сградата на Община Трявна. Като я гледаха казваха, че това е хотел. Цялата сграда бе отрупана в много цветя. Балконите й изглеждаха като цветна феерия.

Най-напред учениците посетиха Старото школо – Славейковото училище. В него е учителствал старият Славейков. Когато децата влязоха в класната стая на миналото, се заслушаха в интересния разказ на екскурзовода. Седнаха на масите и мислено преминаха от един клас в друг. Научиха, че в първи клас се пишело върху пясъка и написаното се изтривало с гума- дъсчица. Във втори клас се пишело с калем върху дъсчица. В 3 и 4 клас се пишело с перо и мастило, което учениците сами са си приготвяли от сажди, бъз… Било време, когато имало много деца, малко учители, затова по-големите ученици обучавали по-малките в една класна стая. За първи път се изучавали предмети като музика, рисуване, физическо възпитание. Учителят преподавал, награждавал и наказвал с табелки и други средства. За нашите второкласници тази стая била най-впечатляваща.

В Школото видяха невероятна експозиция на стари часовници и други старинни измервателни уреди, стари учебници, по които са се обучавали учениците, както и първите свидетелства за успеха на учениците, печат, дарен от Васил Априлов…

Учениците посетиха и Даскаловата къща или така наречения Музей на дърворезбата. Тук се намират двата прекрасни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца, които мерят сили кой е по-добър майстор. Нито децата, нито ръководителите можаха да кажат кой таван е по-красив. И двата са удивителни. Изобразяват слънца, но единият е изпъстрен с маргаритки. В този музей се видяха и други красиви резбовани неща – например дървените скулптури на ханове, царе, революционери, народни будители…, резбарски инструменти и въстановката на стаите в Даскаловата къща. За наше най-голямо съжаление не можахме да се възполваме от атракцията да редим „Слънчеви пъзели“, тъй като сезонът вече не позволявал.

Учениците започват своето забавление в уличката на занаятите. Тя е покрита с калдъръм, няма движение. В магазинчетата за сувенири има доста ръчно изработени дървени предмети и играчки – много пъстри и уникални и те примамват децата. Освен дърворезбарските произведения, имаше керамични, кожени, бижутерски магазинчета. Децата си купувха лакомства от „шекерджийницата“. Ммм, какви вкусотии! Там групата опита най-вкусните направени бонбони, ореховки, целувки, фъстъковки…

Второкласниците запомниха символите на град Трявна – прочутата Часовникова кула, строена в началото на ХІХ век. Друг знак на Трявна е Гърбавият мост.

Групата си тръгва от живописното българско градче и се отправя към Покрития мост на град Ловеч. Децата научиха, че дървеният закрит мост е построен от майстор Кольо Фичето. Учениците направиха от него снимки на река Осъм и си си взеха по нещо за спомен.

Хубавите мигове от екскурзия на 2а и 2б клас бяха съчетани с великолепните краски и приятно време на есенната природа!

Back to top button