Един незабравим срок учим и се забавляваме заедно

Един незабравим срок учим и се забавляваме заедно

Ние сме от IV Б клас на училище „Иван Вазов“. Клас от умни, забавни и емоционални ученици. Деца, които не винаги сме с изрядно написани домашни задачи, не винаги имаме само отлични оценки в училище, но и деца, които не можете да не забележите.

Последният ни първи учебен срок заедно започна обичайно, но премина твърде бързо и много запомнящо.

Няма как да не споменем нашата съученичка София с нейното добро сърце, състрадателна душа и мила усмивка. Софи, ти си нашият стимул да продължаваме да търсим доброто навсякъде около нас. Няма да те забравим!

Учебните месеци се занизаха един след друг, като всеки от тях отбеляза своя отпечатък в съзнанието ни и направи впечатление и на нашите родители, които обичат да се забавляват с нас.

Ето какво се случи.

През месец октомври отбелязахме Деня на усмивката. Нарисувахме си големи усмихнати личица и след училище ги подарихме на непознати деца или възрастни с пожелание по-често да намират повод да се усмихват.

Пак през този месец официално въведохме и Класната библиотека. Много е лесно да се изпълни и е възпитателно при осъществяването. Как се случи? Всеки от класа ни донесе по една книга от личната си библиотека, подвързана и надписана. Избрахме заглавия – класика като „ Мечо Пух“, но и съвременни, като поредицата „Дневниците на един Дръндьо“. Подготовката на книгите беше придружена и от интересни идеи от рода на това да се постави в книгата красив разделител, изработен от нас или лист, в който да си записваме имената, когато прочетем произведението. За се доближим максимално до реалната библиотека, си назначихме и библиотекар, който да води отчетна книга и да записва сроковете за връщане на взетата книга. Решихме, че е полезно повече от нас да изпълняват тази длъжност, затова се сменяме през месец. Има и продължение и връзка във всичко, което правим с нашата библиотека, защото след като прочетем книгата, я записваме в Читателски дневник и участваме в конкурс за най-много прочетени книги.

Месец ноември започна многоочаквано, защото го обявихме за Месец на отворените врати за нашите роднини и родители. Всеки от тях, който имаше желание и възможност да ни посети в учебен час, бе добре дошъл. И не само това – можеше да заеме мястото на нашата учителка и да ни преподава вместо нея.

Искаме специално да благодарим на сестрата на Цвети – Ивета и майките на Алекс и Михаела – Рени и Румяна за интересно поднесените теми и подаръците, които ни направиха – книгоразделители и нови заглавия за нашата библиотека. Е, малко се позабавлявахме с първоначалното им притеснение и свенливото отговаряне на въпросите, когато ги интервюирахме. Но ние им помогнахме да се отпуснат и часовете останаха незабравими за нас и за тях.

Месец декември обявихме за Месецът на добрините. Малко преди Коледните празници в Час на класа, записахме на цветни листове какви добринки възнамеряваме да сторим с обещанието, когато се върнем в училище, да споделим как сме го направили и каква емоция е донесло това на нас и на хората, към които сме отправили нашето добро.

Ето, че се събрахме в класната стая през януари и интересното предложение за още един незабравим месец не закъсня.

Трябваше да се подготвим за изпълнението на вкусно кулинарно изкушение в клас, да го представим, на напишем рецептата и да го „продадем“ на желаещите да го вкусят.

Изненадахме и сами себе си, защото приготвихме от екзотични салати, пици, спагети до интересни десерти като нов вид бисквитена торта и цветни палачинки. Нашите ястия предизвикаха голям интерес сред съучениците и дори получихме поръчки за допълнителни бройки. След „продажбата“ на ястията установихме, че сме добри предприемачи и за един учебен час реализирахме печалба от близо 400 лева.

Така, заедно с новите знания и подготовката за пети клас, ние успяваме да се забавляваме заедно с нашата учителка госпожа Ницова и с близките ни, които с желание ни помагат както в ученето, така и в подготовката на осъществяването на интересните занимания в клас.

А какво предстои? Вторият учебен срок и естествено – нови забавления.

 

Още новини