Древни римляни гостуваха в училище „Иван Вазов“


Новата си учебна година откри в четвъртък клуб „Краезнание“ при СОУ „Иван Вазов“. Повод за срещата стана и вторият спечелен от клуба проект – този път по програма „Коменски“. Както „Посредник“ писа, проектът е озaглавен „Travelling through cultures“ („Пътуване между културите“), с продължителност две години и е на стойност 20 000 евро.
Партньори на нашия клуб в него са представители от Словакия, която е и координатор на проекта, Великобритания, Испания, Полша, Румъния и Холандия. В мащабната дейност ще бъдат включени около 150 ученици, предимно от 9 и 10 клас. Работният език е английски, а темите по които ще се работи са от областта на историята, географията, фолклора и проблемите на родния край. Шестнайсет от най-добре представилите се ученици на организираните от клуб „Краезнание“ състезания ще имат възможност да се запознаят на място с историческите и културните особености на държавите, партньори, в проекта.

Следващите две години ще работим приоритетно по този проект, като имаме за цел да популяризираме нашия край в исторически, археологически, етнографски, културен и природен план, разказа за „Посредник“ ръководителят на клуб „Краезнание“, Нина Тотева.

Първото мероприятие протече под мотото „Римската култура по нашите земи“. В програмата бяха включени стихове от младия пловдивски поет Добромир Русев, в изпълнение на членове на клуба, преоблечени като римляни. Гостите на проявата станаха свидетели на презентация на римски градове и крепости от нашия край, като освен това се проведе и викторина с въпроси. Разбира се, най-добре подготвените получиха награди – екземпляр от ученическия сборник на клуба „В търсене на родовите корени“, издаден през миналата година. Повечето от учениците, автори в този сборник, вече завършиха и сега искаме да покажем на новите членове на клуба, които са около 70, как са се справили техните предшественици, сподели Нина Тотева.

Във връзка с предстоящия Ден на будителите домакините от СОУ „Иван Вазов“ бяха поканили за свои гости преподаватели и ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици, които запознаха своите връстници какво означава е-Twinning и как се става e-Twinner.

В събота, като част от проекта „Пътуване между културите“, членовете на клуб „Краезнание“ ще посетят Никопол, развалините на древния Улпия Ескус край Гиген и Байкал. Задачите им са свързани със заснемане, проучване и описване на историческите обекти, като впоследствие учениците ще подготвят презентации и филм. През декември предстои и първата визита на членове от клуба в Словакия. На тридневна среща те ще представят България и в частност Плевен и своето училище. Планирали сме да изненадаме домакините с богати познания за тяхната страна, сподели Нина Тотева. Имаме и още четири визити, които ще се състоят през другата година, а през май месец ще бъдем домакини, допълни тя.

Източник: Посредник 

Back to top button