Дрехите трябва да са огледало на истинската ни същност

 

 

За новите тийн стилове

 

Тинейджърският живот е време, когато откриваме, споделяме и чувстваме неща, непознати досега. Време, в което не само порастваме, но и време, в което поне за малко оставаме “завинаги млади”. Време, което всички ще помним; време, в което преоткриваме себе си, в което избираме дали да покажем истинското си Аз, или да го пренебрегнем в опит да се харесаме на другите.
Време, в което именно дрехите са тези, които показват не само настроението ни през деня, но и вътрешния ни свят като цяло. Но може и да греша… Може би дрехите да са си просто дрехи. Независимо от това обаче съм сигурна в едно: това вие, сами, можете да прецените. И за да съм ви полезна в опитите ви да бъдете себе си, ще насоча вниманието ви към модата. Не вярвам да не сте забелязали цветните коси на повечето момичета, така наречените флешове или пък манията на връстниците ни към карането на скейт. Но ако не сте – говоря за прочулите се в последно време стилове като Gothic, Pastel Goth и Swag. Какво всъщност представляват те? Защо се обличаме така и какво всъщност крием или съответно намираме в тях? Въпроси, на които ще се опитам да отговоря от моята си гледна точка. :D

Gothic
Това е музикална субкултура, която представлява естествено продължение на пънк културата, заимстваща не само от метъла и електронните (рейв) общества, но и от много други места. Към готик културата се отнасят и стилове като уейв, индъстриал, електро индъстриал, ай.би.ем., индъстриал метъл, готик рок, готик метъл, пост пънк, електро готик, дарк уейв, колд уейв, дет рок и много други.. Освен това самата музика и дори визията на един изцяло подвластен на този стил човек основно навяват романтика, тъга и самота, но в същото време са и белег на загадъчност и необикновеност.
Характерни за готик стила са нежните и изтънчени материи с черни багри и много дантели.
Това е стил, събиращ в себе си безкрайно дълбоки и красиви идеи, ценности, възгледи. Трудно ми е да разбера причините на повечето си връстници да се обличат “goth”, просто защото е готино и модерно.. Ако това не си ти, то няма смисъл да си “част” от този стил… нали?!
А случайно да сте виждали вампири наоколо? Питам ви не защото наближава Хелоуин, а защото доста се прочу и вампирският стил в последните няколко месеца. Този стил се явява друга подкатегория на готиката и също се илюстрира с печал, скръб, отчаяние и смърт, но различното е, че представителите му мислят човешкото съществуване за безсмислено и лишено от цели. Характерните му черти са черните сенки за очи, болезнено бледата бяла кожа, черното наметало и роклите с богата декорация ( за момичетата).

Pastel Goth
Или така нареченият нежен стил, при който преобладават наситените и пастелни цветове. Нова тенденция, при която момичетата боядисват косите си в различни цветове и носят дрехи, насърчаващи сатанинската субкултура. Стил, свързван с кръглите очила, крийпърсите, прилепите, кръстовете, черепите и още куп сладки, плашещи, симпатични и малки неща.
Стил, който самата аз обожавам и дори експериментирам.
И тъй като много от “привържениците” на пастел гот всъщност не слушат готик музика, ще цитирам думите на едно момиче, тъй като мисля по абсолютно същия начин: “Напълно осъзнавам, че пастел гот е моден тренд сега, но ми е трудно да възприема личност, която не разбира или харесва готик стила, но въпреки това се старае да се облича в него. Би било също толкова странно като поп фолк фен, носещ тениски на блек метъл група, която никога не е чувал, просто защото харесва картинката върху нея.”
Няма начин да не сте чули и за Swag стила, да не сте забелязали нарастващата тенденция да се споделят картинки на “лоши” хип-хоп момчета и момичетата и да не сте се зачудили защо всички деца от 10 до 15 години се носят на тълпи, с едни и същи килнати настрани шапки и Vans-ки на краката.
В очите ми swag стила е смесица между най-стария олдскуул хип-хоп стил, G-wear-ът след него, скейтърската мода и малко от блясъка, донесен на сцената от Кение Уест. Но всъщност, както всяка нашумяла ърбан тема, и тази може да бъде интерпретирана по десетки начини.

Моят съвет е: Бъдете себе си! Обличайте се с каквото и както намерите за добре, стига то да отразява като огледало истинската ви същност.

Ралица Георгиева 10л

Back to top button