Десетокласници и единадесетокласници посетиха изложба на влечуги

В регионалния исторически и природонаучен музей в Плевен се провежда изложба на екзотични животни. Тя е организирана от Тракийското херпетологично дружество и ще бъде в града до 27 октомври. Това е третият път, в който редките влечуги гостуват на музея.

 

Тази година обаче са добавени още 10 нови екземпляра. Подобни видове са събирани и в градове като Лондон и Москва, но ветеринарният лекар Георги Еленски – специалист в тази област и един от създателите на Тракийското дружество, твърди, че българската колекция е най–разнообразна.

В залата на музея са изложени три от най – отровните змии на Планетата – австралийска отровна “тайпан”, чието име означава “великолепен господар“, както и черна и зелена мамба. Сред екземплярите са и триметрова гигантска анаконда, 4-метров мрежест питон, кайман, скорпион, игуана и варан. Това са само част от общо около 40 животни представени в изложбената зала.

Придружени от класните си ръководители няколко класа от нашето училище – 10 з и 11 з, също отидохме на организирано посещение на изложението. Всички с интерес наблюдавахме красивите влечуги. Някои от тях бяха по-летаргични и почти не помръднаха през цялото време, но имаше и такива екземпляри, които бяха изключително активни и дори създаваха атракция за нас, учениците.

 

Една от най-отровните змии – черната мамба, често правеше опити да намери изход от стъкления терариум, в който беше затворена. Д-р Георги Еленски, който до този момент вече ни беше показал голяма част от влечугите, реши да задоволи любопитството ни като отвори и нейния капак. Независимо от факта, че тази змия беше отровна не бяхме притеснени от допира си с нея тъй като д-р Еленски обясни, че тя за разлика от питоните, например, е много умна и напада единствено и само ако усети опасност. И въпреки това, за разлика от останалите животни имахме право само да я докоснем, а не и да я държим. Освен с черната мамба имахме възможност да се запознаем отблизо и с игуаната и малкото геконче, представители на гущерите.

 

Някои от съучениците ни имаха възможността да сложат на врата си змии като питон и анаконда и дори да се снимат с тях. Всички искрено се забавляваха, опознавайки и изучавайки животните. За повечето хора единствената асоциация с думата влечуги е свързана със страх и неприятни емоции, но виждайки ги на живо и докосвайки се до тях, разбрахме, че те са всъщност са освен красиви, и дружелюбни животни, които много хора предпочитат за домашни любимци. Именно това е и целта на организаторите – да се засили интереса към тези редки влечуги и техния начин на живот.

 

Виктория Якимова и Глория Писина – 11з

 

 

 

Back to top button