Ден трети на международната визита

Леко поизморени, но готови за нови впечатления пристигаха сутринта на 11 май за първата работна среща участниците в проекта „Пътуване между културите“. Работата им започна с презентиране на различни обичаи и обреди около Гергьовден – един от най-големите ни пролетни празници. Словаците пък показаха и обясниха подробно своя национален костюм и някои от традициите си. Срещата продължи по програма с избиране на лого на проекта. Всички предложения от участващите седем страни бяха оценени и класирани от учениците и най-много точки събра предложението на Румъния.
Разделени на две групи по интереси, гостите избраха какво предпочитат да понаучат за един учебен час – няколко фрази на български език или неравноделни стъпки от нашите трудни народни танци. Забавно и резултатно бе обучението. Деца и ръководители се оказаха музикални и доказаха умения, докато разучаваха с голямо старание право хоро и ръченица. На урока по български език гостите не само проговориха на нашия език, но и написаха по една фраза за спомен. На път към следващото събитие те продължаваха да сричат неумело „Аз обичам Плевен” или пък „Аз съм красив”. Изненадващо и необичайно за тях бе тържеството по повод изпращането на абитуриентите от Випуск 2011. Нужно бе време, за да им обясним защо всички са облечени в официално облекло. Със сигурност гостите ще отнесат в своите страни спомен от младостта, цветята, усмивките и сълзите, които видяха в този момент.
За последния ден бе предвидено посещение на Панорамата „Плевенска епопея 1877” – емблематичен за нашия град паметник. Музеят на виното също бе част от туристическата програма на младите хора, защото Плевен е и първият център на винарската индустрия в България. А днес музеят предлага най-голямата в страната експозиция на стари вина. Посещението бе съпроводено с беседа и възможност за дегустация.
С връчване на сертификати за участие във втората мобилност на проекта „Пътуване между културите” завърши тридневното посещение на страните участнички в проекта. С много настроение и младежки дух се изпълни зала „Европа” по време на тази последна среща. Като домакини всички от нашето училище се постарахме гостите ни да видят България и Плевен такива, каквито ние ги обичаме и ги носим в сърцата си. Надяваме се, че успяхме и спечелихме нови приятели!
Международният проект, по който бе това гостуване, стартира през септември 2010-а и е предвидено да приключи през есента на 2012 година. Ръководители на проекта са Димитър Димитров, Нина Тотева, Йоана Дойнова и Ренета Стоянова.

Ден трети
Ден трети
Ден трети
Ден трети
Ден трети
Back to top button