Членовете на клуб „Млади възрожденци“ на национална среща в София

На 21 февруари 2015г. в София се проведе първата национална среща на клубовете „Млади възрожденци“, учредени от Общобългарския комитет „Васил Левски“. На нея присъстваха представители на 32 клуба от цялата страна с повече от 200 деца. Вече знаете, че и нашето училище си имаше своята делегация на престижното събитие. Двадесет и двама от нашите „Млади възрожденци“ посетиха столицата заедно с г-н Васил Копчев- почетен председател на Областен комитет „Васил Левски”. На срещата бяха поканени и преподавателките по история и цивилизация – Биляна Ангелова и Илка Славова.

Домакин на събитието, което се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България – г-жа Маргарита Попова, бе Национален исторически музей. Пръв пред участниците говори г-н Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, а сред почетните гости бяха: Корнелия Маринова, Васил Антонов, Янка Такева, Христо Мутафчиев, акад. Антон Дончев, Веселин Плачков, доц. д-р Пламен Митев, а също и представители на Българската армия.

На срещата бяха поощрени труда и интереса на членове на клубовете „Млади възрожденци“. Васил Василев изрази своето възхищение към родолюбието, таланта, благодетелността, инициативността и творчеството, което са проявили учениците.Той посочи, че много силно впечатление са направили редица инициативи на децата и всичко това ще бъде отбелязано и на следващата среща на клубовете. Василев също така изрази увереността си, че до края на тази година бройката на клубовете „Млади възрожденци“ ще надскочи 200.

Вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова пък се обърна към учениците и обясни, че те трябва да си тръгнат от Националния исторически музей като след празник, заради това, че творят. Освен това тя подчерта, че ако ги няма учителите, работниците в библиотеките, читалищата и музеите, няма как този празник да се състои.

Освен речите на организаторите и гостите, по време на срещата бяха представени оригинални авторски произведения на млади възрожденци от цялата страна- есета и стихотворения, посветени на Левски.Най-заслужилите ученици бяха наградени и съответно нашето училище може да се похвали с две грамоти и стипендия. Освен това всички присъстващи получиха специална книга, в която са подбрани най-хубавите творби за Левски както и мини календарчета с лика на Апостола.

Вазовци влязоха в НИМ с песен на уста- „Вятър ечи, Балкан стене“, а също така бяха научили наизуст и Вазовата ода „Левски“, но нямаха възможност да я рецитират тъй като програмата на събитието бе пълна. След края на срещата учениците имаха възможност да разгледат Националния исторически музей. Лично проф. Божидар Димитров осигури разходката им из залите на музея, младежите видяха някои от най-ценните експонати, сред които уникални съкровища от времето на траките. Вазовци разбраха, че Националният исторически музей e eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни.

Нашите съученици се завърнаха изморени, но доволни от вълнуващата среща. Те изглеждаха щастливи, че усилията им бяха оценени и споделиха, че дейностите на клуба живо ги вълнуват. Ние пък можем само да ги похвалим за това и да им пожелаем интересът им да не стихва.
Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button