Четвъртокласници учат за движението на парите

Учениците от 4б с класен ръководител Евелина Ницова се забавляваха много и на последния урок от обучението си по програмата „Джуниър Ачийвмънт”, проведен на 1 юни. Детските очи гледаха своята учителка предано, слушаха внимателно и разбраха, че трябва да учат, за да завършат успешно училище. 
На урока присъства и доброволец, бизнес консултант – Елеонора Пешева, управител на клон на Райфайзенбанк. Тя разказа на децата за движението на парите. В урока учениците разпознаваха ситуации, при които парите се разменят за стоки и услуги. Те се учеха да познават движението на парите в местната икономика. Даваха определение за банка като вид бизнес и коментираха функциите на банката. Децата вече знаят, че парите са средство за набавяне на необходимите неща.
Госпожа Ницова предложи на своите ученици интересна игра „Движението на парите”. Всичко започна от едно левче: „Аз левче едно съм блестящо и ново, в монетния двор ме направиха скоро…”. Левчето оттам попадна при касиерка от Общинска банка. Даден бе стартът на неговото движение. Касиерката използва този лев, за да си купи пица от пицарията. Продавачът на пици пък си направи друга покупка – сирене от магазин за хранителни стоки. Всяко дете реши каква стока да си купи с левчето или да го използва за услуга. Все пак едно от децата реши да не харчи парите, а да спести лева в сметката си в Общинска банка. Чрез играта децата се забавляваха и учеха за кръговия поток на парите. За всичко това им помогна интерактивното табло по Джуниър програмата. Там бяха отбелязани обектите – монетен двор, кафе, пицария, цветарски щанд, адвокатска кантора, Общинска банка… Учениците развиваха идеите си, като спазваха инструкциите на доброволеца консултант, и бяха, както винаги, наблюдателни и находчиви. Консултантът мениджър остана доволен от техните знания и умения.
Учениците от 4б клас са усвоили много понятия и умения, свързани с бизнеса и икономиката. Младите джуниъри доказаха, че където и да бъдат в своята общност, ще могат да вземат решения. Тяхната любима учителка г-жа Ницова им напомни, че образованието има голямо значение за бъдещото им професионално израстване. Всяко дете получи сертификат за завършило успешно обучението си по „Джуниър Ачийвмънт” – България, която е най-предпочитаната програма за бизнес обучение в Европейския съюз. Четвъртокласниците са горди, че са работили по тази програма. Направиха си и снимка за спомен.
Пожелаваме на джуниърите от 4б клас да продължават да са все така инициативни, изобретателни, да вземат решения, да поемат рискове, да са адаптивни към промените, които им предстои да срещнат по своя житейски път.

Джуниър Ачийвмънт
Back to top button