Четвъртокласници на избори за кмет

На 24 март учениците от 4б клас проведоха поредния си урок „Избори” по програмата „Джуниър Ачийвмънт” от глобалната тема „Нашата общност”.

Класната им ръководителка Евелина Ницова седмица преди това съобщи на любимия си клас, че ще правят необикновени избори за кмет. Постави им задача да издигнат четири кандидатури. Всеки кандидат-кмет трябваше да представи своя платформа и да предложи аргументирано идеята, която иска да реализира.
На това приложно занятие „Избираме кмет” бе поканен да присъства кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски. Той се убеди, че училището ни е не само хубаво, но и образованието е качествено и с нови иновационни методи в обучението, защото четвъртокласниците:
– могат да определят различни възможности за избор въз основа на достатъчно информация;
– могат да поемат лична отговорност за решението си;
– работят в екип;
– усвояват и разбират по детски понятията гласуване, бюлетина, мнозинство и компромисен избор.
Класът бе разделен на четири групи – по 6-7 човека в група. Всяка група си избра представител за кмет, както и каузи, за които ще се борят – магазин за играчки, спортна площадка, приют за бездомни животни, детски клуб. На дъската бе нарисувано дърво на решенията. Учителят обясни, че гласуването е другата дума за вземане на решения и след представянето на кандидатите и поддръжниците ще се гласува. С какво ще се гласува? Бюлетините са нещо, на което децата ще запишат своя глас. Те разбират какво е мнозинство – голяма част от хората да гласуват. С мнозинство е избран и нашият градоначалник Найден Зеленогорски. Говореше се и за компромисния избор – отказваме се от нещо, което сме искали.
По интересен начин се представиха платформите на кандидатите. Видя се желанието на отделните групи да покажат своите агитационни материали, казваха се стихотворения по темите, имаше лого на клуб, плакати, знаменца. Предизборните щабове се представиха много добре.
Кметът на града и директорът на училището Димитър Митев наблюдаваха позитивните и интригуващи изказвания, вещото гласуване и очакваха да видят как преброителите ще се справят с бюлетините след гласуването. Резултатите – гласували са 27 ученици, само 1 бюлетина е недействителна. Печели кметът с бюлетина № 3, представил предизборна платформа „Приют за бездомни животни”. За Георги Вълчев гласуваха 13 четвъртокласници. Госпожа Ницова награди участниците със стикери, които зарадваха много децата.
Найден Зеленогорски поздрави новия кмет, каза, че ще вземе много идеи от направените предложения, най-важната – в града няма приют за животни. Благодари на децата, които бяха безупречни гласоподаватели. Установи като мениджър, че четвъртокласниците са усвоили умения за вземане на решения, могат да развиват успешно идеите си, разсъждават правилно и приемат компромисния избор, че се справят добре в екипната работа. Децата връчиха на кмета на Община Плевен грамота за активното му участие като доброволец-консултант в урока” Избори”.
Чрез програмите на Джуниър Ачийвмънт децата учат, забавлявайки се.

 

Back to top button