Четвъртокласници отбелязаха Седмицата на гората

На 14 април учениците от 4б клас, с класен ръководител г-жа Виктория Великова, взеха участие в проект на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен, посветен на Седмицата на гората, която се провежда всяка година през месец април. Мотото на изданието този път бе „Аз обичам гората“. По време на заниманието „Гората е живот” четвъртокласниците научиха повече за дърветата и опазването на природата. Надпреварваха се в играта „Правилник на гората“. Също така те отбелязаха с драматизация 115 години от рождението на писателя Емилиян Станев, като представиха откъс от повестта „През води и гори“.

Преди учениците от 4б клас да изиграят своето представление по „Пролетна разходка”, изгледаха презентация, изготвена от Детския отдел на библиотеката. Презентацията съдържаше информация за Емилиян Станев. Представени бяха и едни от най-старите дървета в България. Интерактивният урок включваше съвети и правила за опазването на гората, като след това се проведе викторина. Целта на надпреварата бе децата да разделят вредите и ползите за гората, като печели по-бързият отбор. На табло с истински листа бяха показани различни видове дървета. Учениците трябваше да разпознаят от кое дърво е всяко листо.

След интересните игри дойде време за представлението на учениците. Залата беше подготвена с декори за малките актьори. Ролите бяха разпределени така: Изабел Асенова – катерицата Кики, Кристияна Стефанова – гълъбица, Кристиян Панов – гълъб, Бела Иванова – лисица, Кристиян Иванов – лисугер, Теодор Богданов – заек, Георги Маринов – таралеж, Калоян Тодоров и Мирослав Цветанов – жаби и Габриела Чоканова – слънце.  Четвъртокласниците се преобразиха с различни костюми, маски и прически в зависимост от ролята, която изпълняват. От библиотеката бяха подготвили езеро за жабите и истински дръвчета за катерицата Кики.

След като малките артисти изиграха представлението, дойде ред да се погрижат за природата. Пред библиотеката предварително бяха изкопани три дупки, в които вазовци засадиха с голямо вълнение дръвчета и след това ги поляха. Залесяването се оказа най-атрактивната дейност за тях и споделиха, че с удоволствие ще продължат да полагат грижи в отглеждането на младите дръвчета.

Тази инициатива развива у децата чувството на любов към природата и околната среда. Освен това ученици отдадоха почит към творчеството на писателя Емилиян Станев, показаха огромен интерес към растенията и отбелязаха подобаващо Седмицата на гората.

Яна Янева,7б

Back to top button