Четири години учим и творим, пеем и се веселим!…

Под това мото учениците от IVб и IVв клас приключиха началния етап на обучение, с вълнуващо пътешествие по маршрут: Плевен -Варна- Мадара- Св.св. Константин и Елена – Варна.

На 31 май, 2017 година четвъртокласниците заедно с класните си ръководители Светлана Стоянов, Силвия Георгиева и екскурзовод Ирина Влаева, любезното съдействие на туристическа фирма „Вист“, потеглиха от училищния двор.

С много приповдигнатост и нетърпение се изправиха пред скалния релеф на Мадарския конник. С интерес слушаха беседата на екскурзовода за единствения в Европа барелеф, обявен за паметник със световно значение, под закрилата на Юнеско. Изсечен на височина 23 м от основата на скалата, Конникът- победител над лъва, символизира победата на българската държава над Византия. Притихнали от респектиращата природа, децата мислено се пренасяха във времето на българските ханове, удивени от информацията за езическото капище на Тангра. Някои се наплискаха охлаждащо с водата, стичаща се от скалите, която според поверие има лековити качества.

Във Варна морето ласкаво се усмихна на четвъртокласниците и ги приюти в хотел „Естрея Палас“ в курорта Св.св. Константин и Елена. В минералния басейн те се забавляваха и плуваха на воля. В уютната зимна градина към хотела с интерес разгледаха тропически растения, уникални по своя вид и произход. Привечер се потопиха във водите на морето и се разходиха по пясъчната плажна ивица.

На следващия ден екскурзиантите  посрещнаха Празника на детето във Варна с разходка в Морската градина и почерпка в Макдоналдс. Посетиха Аквариума, направиха си снимки пред релефната карта- макет на България. Видяха торпедоносеца „Дръзки“, участвал в Балканската и двете световни войни. На него е служил поетът Никола Вапцаров. Днес корабът е превърнат в музей.

Всичко е добре, когато завършва добре! Привечер децата се завърнаха, пълни с впечатления и радостни емоции, посрещнати от техните родители.

Back to top button