Четенето на книги – безкраен мост към знание

Четенето на книги – безкраен мост към знание

Националната седмица на четенето се прие с въодушевление в СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен. Учителите и учениците от начален етап показаха своите възможности. От всяка паралелка се реализираха много идеи за четене без край, защото само то ще даде шанс на всяко дете да бъде функционално грамотно и да има самочувствие сред връстниците си. В най-голямото образователно заведение в областта в продължение на една седмица закипя атмосфера, стимулираща четенето. Децата споделяха какво са разбрали от прочетеното, откриваха поуките в книжките, рисуваха илюстрации, преписваха думи на герои, които са ги впечатлили. Превърнаха класните стаи в сцена и в библиотека с хубавите си книжки.

Голямото четене започна с Подготвителна група още на 22 октомври. Три интелигентни дами с различна възраст бяха гости на децата – Лилия Петрова (ученичка от III E клас), Диана Николова (майка на Виктор) и Ели Станева (баба на Емона). Те им прочетоха любимите си приказки. През цялата седмица в класната стая на малчуганите имаше различни детски книжки, а малките с трепет и вълнение ги разглеждаха. Пристигаха всеки ден приятелите им – третокласниците, които  също посяха първите семенца за обич към книгата.

 Зала „Европа“ стана свидетел на Националната седмица на четенето. Предстоеше една вълнуваща и интересна среща на всички третокласници с г-жа Валентина Атанасова, плевенска писателка и поетеса. Учениците посрещнаха сладкодумната гостенка с аплодисменти. Представиха драматизация между слънцето и книгата и новия прочит на „Дядовата ръкавичка“. В нея книжката замени ръкавичката. Поетесата ги приветства. Каза им колко много обича децата и как се вълнува от всичко красиво в живота. Работи като библиотекар в читалище „Ракитин“ Тя по емоционален начин представи пред учениците стихосбирката „Палавници“, посветена на децата. Разказа на третокласниците за будителите-книжовници и ги поздрави за изразителния прочит на веселите стихотворения от книжките, които бе донесла и остави мил спомен на вазовчетата.

 Във връзка с Националната седмица на четенето от 22 – 26 октомври, 2018година учениците от третите класове се изявиха като най-добри четци и разказвачи на приказки и стихотворения. Облечени в интересни костюми, представиха по впечатляващ и вълнуващ начин приказни герои пред първокласниците и децата от ПГ. В класните стаи на най-малките царeше необикновена обстановка. По-големите им приятели успяха умело да съчетаят полезното с приятното и участваха заедно в литературни игри, драматизации от книжките, които им четоха.

 Учениците от III А, с класен ръководител Маргарита Стефанова представиха пред по-малките си приятели от I А , I Б, II Б клас част от богатото творчество на Леда Милева – четоха стихотворения и приказки, влязоха в ролята на плашилото и черешките от „Хубавец“, развълнуваха всички с четенето и танца на есенните листа от „Карнавал в гората“. А първолаците също се опитаха да почетат от книжките на Леда Милева, които бяха донесли по-големите им приятели. Третокласниците им пожелаха успешно ограмотяване, като им подариха химикалка, която като вълшебница да пише вярно, защото четенето и писането вървят ръка за ръка.

Учениците от III Б клас, с класен ръководител Станка Ненчева се постараха много и докоснаха сърцата на голяма част от вазовчетата с приказката „Шареното човече“ от Атанас Павлов. Много цветност и настроение създадоха приказните герои в I Б, I Г, I Е, II В, II Е, III А, III Г класове. Учениците показаха завидното си умение за четене на приказки. Общуваха умело с децата и ги караха да открият поуката в кратките, но прекрасни приказки. Те наградиха слушателите си с вкусна почерпка, химикалка и книгоразделители.

Първолаците от I В с нетърпение очакваха по-големите каки и батковци от III В клас под ръководството на госпожа Лидия Коцева. Те доставиха истинска наслада с „Небивалици“ от Роалд Дал. Първолаците с интерес слушаха историите на автора. С прочита си третокласниците се опитаха да им помогнат да усетят магията на книгата, да разберат колко много означава тя за човека, защото книгите в бъдеще ще бъдат „най-тихите и най-постоянни приятели, най-достъпните и най-мъдрите съветници“. Малките ученици с вълнение споделиха, че с нетърпение очакват да изучат всички букви, за да могат и те да дойдат при своите по-големи съученици и да им прочетат любимите си приказки.

Учениците от III Г клас с класен ръководител Снежана Лишкова гостуваха при децата от ПГ. Като истински артисти си бяха разпределили ролите от интересната приказка „Работна Мецана“ на Леда Милева и баснята „Лъв и мишле“. Децата се любуваха на героите от драматизацията на приказката „Дядовата ръкавичка“. По случай наближаващия празник на народните будители те чуха как с патос се рецитира стихотворението „Народни будители“ от Ангелина Жекова. Бъдещите първолаци получиха книгоразделители, които трябва да оцветят сами, както и илюстрации от любими приказки, които трябваше да познаят, оцветят и разкажат. Вкусните калинки бяха долетели в стаята на децата от Подготвителна група. Инициативата не свърши до тук – съвместно си гостуваха със съучениците си от III А и III Б класове.

Първи Д клас също бяха уважени от от по-големите ученици на трети Д клас. Те представиха с четене по роли поучителната народна приказка „Най-хубавото“, развеселиха ги с “Объркано стихотворение“ от Валентина Атанасова и пак прозвучаха стихове, посветени на народните будители. Учениците от III Д клас направиха състезание по краснопис и маратон на четене по непознат текст. Те впечатлиха с функционалната си грамотност външен представител от МОН. Тъй като се справиха отлично, те заслужиха награда от своя класен ръководител Ива Георгиева – разделител за книга с посланието „Няма по-верен приятел от книгата“.

 Как протече Националната седмица на четенето от III Е клас, с класен ръководител Наталия Тодорова? В началото на седмицата учениците от III Е, които бяха написали естетически и грамотно читателски дневник, получиха изненада – книжката „Щурчово конче“ от Асен Разцветников и грамоти най-добър четец. Четири дни през тази седмица различни ученици четоха приказки на децата от Подготвителната група, а в петък бяха гости и на учениците от I Е клас.

В седмицата на четенето учениците от вторите класове още веднъж се докоснаха до красотата и богатството на словото, почувстваха силата на своите приятели – книгите, откриха непознати светове.

 ІІ А клас с класен ръководител Стела Кръстева се включи в седмицата на четенето със състезание под надслов „Аз обичам да чета“, на което имаше жури- библиотекарката на училището и родител. Най-добрите четци – Ивайла Кирилова и Даяна Димитрова бяха наградени с книжка за супер четец. Имаше деца, които се класираха на второ и трето място – Павел, Даная, Виктория, Милена, Йорданка, Ани, Сияна, Велина, Мишел. Е, не са малко прекрасните четци на II А! Всички деца получиха прекрасен сувенир с послание да обичат книгата.

Учениците от ІІ Б клас, завладени от ентусиазма на класната си ръковотелка Маргарита Нейкова се включиха активно в седмицата на четенето. През предходната седмица се подготвиха старателно, като избраха своята любима книга и красиво преписаха откъс от нея. Подредиха в изложба украсените и илюстрирани преписи. Направиха комикси по приказката „Врана и лисица“. Имаше съвместна изява заедно с учениците от ІІІ А клас. Второкласниците на свой ред въодушевено показаха любимите си книжки, записаха заглавията и авторите им на специални баджове-книжки, които с гордост закичиха на гърдите си. Емоционално и старателно прочетоха откъси от разнообразните си книги, разказаха за авторите им и споделиха от какво са впечатлени. Оказа се, че най-многобройни бяха прочетените откъси от „Пипи Дългото чорапче“ и „Патиланци“.

За голямото старание и положения труд всички ученици бяха наградени с книгоразделители, химикалки и вкусни бонбони. Второкласниците благодариха на приятелите си от ІІІ А клас за гостуването и им подариха ръчно изработени миниатюрни книжки с мъдри мисли, пословици и поговорки. Празникът на малките четци завърши с весело хорце.

С какво въодушевление работиха учениците от II В през седмицата на четенето? Под ръководството на класната ръководителка Силвия Георгиева проведоха следните мероприятия – викторина „Ние питаме – вие отговаряте“, литературни игри, драматизираха приказка от Таня Касабова – „Трите хубави думички“ и „Косът помага“  и излъчиха победители от първи и втори етап на четенето Представяйки своята любима книга, второкласниците  вложиха старание да се изявят като отлични четци в дейностите с конкурсен характер. Разнообразието от жанрове и автори предизвика у читателите и слушателите в класа атмосфера на творчество, положителни емоции, съревнование. Те  се включиха с желание в изобразителни дейности на любими четива и обсъждаха написаното и нарисуваното в изготвените читателски дневници. В края на седмицата, като изненада, имаха удоволствието да съпреживеят случващото се с героите в приказката „Шареното човече“, пресъздадена от малките артисти на III Б клас.

В националната седмица на четенето учениците от II Г клас четоха с патос изучени приказки и стихотворения пред комисия: Мая Тодорова, класен ръководител на IV В клас, Лили Кънева – училищен библиотекар, Вили Атанасова, класен ръководител на втори Г клас. Бяха излъчени и наградени най-добрите четци: 1-во място – Виктория Недялкова; 2-ро място – Габриела Блажева и Мартин Вечев; 3-то място -Виктор Дялов и Изабел Иванова. Второкласниците гостуваха и на учениците от IV В клас. Те чуха приказни произведения с четене по роли, видяха драматизации на етюди от познати за тях приказки, които трябваше да разпознаят – истински книгознайковци! Малки и по-големи си подадоха ръка, за да засилят интереса към книгата. Браво за съвместната дейност между учениците от втори и четвърти клас!

Учениците от II Д и II  Е  клас под ръководството на г-жа Миглена Николова и г-н Олег Маринов пожелаха да продължат седмицата на четенето и през седмицата на будителите, за да могат второкласниците да довършат книжките, които сега четат  и да получат заслужена значка с книга и грамота за най-добър четец и сладкодумен разказвач. През седмицата на голямото активнно четене те успяха да подредят кътове от своите любими книги на децата и да могат да си разменят някои от тези, които им харесват. Гордост е да ти изберат книжката, която се споделя. Отговорно е да се пази от нараняване. И приятелството с по-големите ученици от III Б клас продължава. Те изнесоха своя мини спектакъл пред II E клас. Благодарение на г-н Маринов има богат снимков материал от инициативите на класовете.

А как се представиха четвъртокласниците? През тази учебна година те ще  трябва  да доказват чрез прочетените и разбрани слова, чрез отговор на въпроси , чрез писането си, че са грамотни пораснали ученици. Нека се запознаем с техните инициативи през седмицата на четенето.

Учениците от IV А клас изработиха постери с интересни мисли от книгите, които се четат. Те се стремяха да ги оформят в атрактивен и достъпен вид. През седмицата в класната стая цареше оживление, защото се разглеждаха и оценяваха постерите. Техният класен ръководител Даниела Китева имаше последната дума, за да се откроят най-добрите.

Четвърти Б клас имаха друга мисия – да напишат авторска книга от 25 ученици , като всеки измисли по три изречения. Справиха се чудесно и книжката „Добри приятели“ вече съществува. Техните инициативи не спряха до тук – участваха в конкурс за изработка на най-сполучлив костюм на литературен герой и конкурс за най-способен четец от любимо литературно произведение. Журито определи най-добрите. Те получиха безплатен абонамент за училищната библиотека като награда от техния учител г-жа Евелина Ницова.

Четвърти В клас, с класен ръководител Мая Декова, уважи второкласниците. Взаимно четоха, играха, състезаваха се в седмицата на четенето. Четвъртокласниците представиха весели народни приказки, изиграха поведението на герои пред ученицит от втори Г клас. Някои от малките даже си избраха литературен герой, на който искат да приличат.

Учениците от четвърти Г клас, с класен ръководител Сашка Данговска твориха със слово и багри и създадоха авторски книжки „Четирите сезони“от Теодора Валентинова и „Старата бреза“ от Марина Миленова. Участници в детска театрална школа – Яна и Габриела се справиха успешно с драматизацията от Недялко Йорданов „ В дъжд и във вятър, пак на театър“, с която заинтригуваха съучениците си. Бяха драматизирани и четири произведения, изучени по литература.

Четвъртокласниците от Д и Е клас имаха поставена задача да подготвят по избор изразителен прочит на стихотворение от съвременни български автори  /Петя Дубарова, Валери Петров, Надя Кехлибарева и др./. Във всеки един от класовете на 19.10.18 г., бе проведен рецитал, на който активно участие в журирането взеха учениците, като отговорно и непредубедено избраха свои съученици, които да ги представят на съревнованието между класовете. На 22.10.18 г. по Извънкласно четене се проведе Маратон на изразителното четене от единадесетте представители от 4 Д и 4 Е класове, но тук за жури бяха поканени госпожа Павлина Цветкова и госпожа Севдалина Цолеевска от РБ „Христо Смирненски“, които професионално и безпристрастно избраха първенците. Всички участници получиха от журито по една химикалка, а за първо, второ и трето място имаше специални награди: книги със стихове, годишен абонамент за Регионалната библиотека и атрактивни бележници с изгледи от България.

Удоволствието и гордостта на останалите ученици и класните ръководители от достойното представяне на рецитаторите бяха изразени с бурни аплодисменти и емоционални възгласи. И като в истински Маратон на четенето, той продължи и на 23.10.18г., като в класовете се прочетоха всички стихове от новите  книги  на първенците.

Учителите Пепа Николова и Надя Тодорова благодарят сърдечно за отделеното време на представителите на Регионалната библиотека и за този различен и незабравим час!

Учениците от вторите класове, посещаващи групите за целодневно обучение с радост и ентусиазъм се включиха в Националната седмица на четенето. На 23 октомври, в залата за хрнене, всяка група имаше своя изява пред останалите три. Учениците от ГЦОУД Д, с учител г-жа Наталия Игнатова проведоха викторина, свързана с различни приказки и басни. Останалите ученици трябваше да открият героите, имената им и заглавието на произведението. Учениците от ГЦОУД Е с учител г-жа Росица Димитрова, представиха приказката на Елин Пелин „Глупавият вълк“, като всеки показа четивната си техника с откъс от текста. ГЦОУД Ж с учител г-жа Магдалена Димитрова, избра ученик от групата за водещ на представянето им. Участниците четоха гатанки, а учениците от другите групи трябваше да ги отгатват. С четене по роли се изяви ГЦОУД З с учител г-жа Миглена Николова. Учениците представиха приказката „Косе Босе“. За всички участници имаше бурни аплодисменти. Нека надникнем и в ГЦОУД В, с учител г-жа Валя Дамянова. Тя намери път към малките първолаци, които сега се ограмотяват, да обикнат книгата, мотивира ги да четат в бъдеще, да разказват, да илюстрират чрез приказките „Грозното патенце“ и „Дивите лебеди“ от Андерсен. Децата освен слушатели, общуваха с приказките, като използваха багрите на моливчетата си. . Направиха изложба с илюстрациите си. Госпожа Дамянова бе поканила и малките актьори от III Б клас. Имаше забавление и радостна възгласи, когато първолачетата се срещнаха с „шареното човече и неговите приятели“. Истински празник на четенето!

В седмицата на четенето учениците от СУ “Иван Вазов“, гр. Плевен се докоснаха до красотата и богатството на книгата и с нея се преносоха в чудни светове. В децата се запали желанието да четат още, и още, и още…, четене без край!

Още новини