Час по проект „Живот без цигарен дим“

Час заедно с родители в 3д по проект „Живот без цигарен дим“

25 април е, последен учебен час за учениците от 3д клас. Децата подреждат класната стая и се подготвят да посрещнат своите родители на една нетрадиционна родителска среща заедно с тях. Ентусиазирани са, защото са направили проучване на цените на хранителните продукти на пазара и са ги записали на отделни картончета, защото днес, работейки в четири отбора, те ще пазаруват. Това е играта, с която ще се забавляват заедно със своите родители, но и ще покажат, че кутия цигари струва много и вместо нея могат да се купят различни полезни продукти. Четирите отбора работят по различни възможности за пазаруване в зависимост от похарчените за цигари пари. Хубаво е, че и родители се включиха в играта и показаха интерес към това, което имат да им кажат децата. Беше подготвена презентация с откъси от съчинения на тема “Аз  не пуша и никога няма да пуша“, която видяха родителите.
Беше подготвена презентация с откъси от съчинения на тема “Аз  не пуша и никога няма да пуша“, която видяха родителите. Посланията на учениците звучат много искрено и мъдро. Ето някои от тях:
– „Мамо и всички други възрастни, моля ви да спрете да пушите, защото цигарите са вредни за всички хора!”;
– „Аз няма да пуша, защото е вредно за белия дроб. Дори да ме убеждават хората около мен, аз никога няма да докосна цигара.”;
– „По-добре да живея здрава и доволна, а не болна и нещастна, нека се радваме на живота.”;
– „Веднъж, когато пътувахме цялото семейство, аз питах мама:
„Мамо, защо не спреш да пушиш?”  Мама отговори:
„Ами,………..  не знам, утре може би… .” Стана утре. Мама все отлагаше за утре и утре, а пък това никога не ставаше…”;
– „Мамо, тате, моля ви, спрете цигарите!”;
– „Аз никога няма да пуша и ви моля, мамо, татко, заради мен, заради вас, ако ме обичате, спрете цигарите!”;
– „Мамо, моля те , спри да пушиш, че е вредно и за теб, и за мен!”;
– „Аз не искам да пуша, за да не погубя живота си, а и нечий друг живот.”
Щастливи сме, че някои родители чуха своите деца и вече има заявени желания за отказ от цигарите. Не по-малко ценно е, че по този начин се изгражда у децата устойчива позиция по отношение на тютюнопушенето и други зависимости. Хубаво е, че не се страхуват да заявяват и афишират своята позиция. Надяваме се съвместната работа да продължи, защото сме изработили прекрасни рисунки и проекти на хартия с още по-ясни и категорични послания, които ще бъдат изложени, за да достигнат до повече хора. Ще бъдем щастливи, ако всички заедно –родители и деца, се отправим на разходка в „Кайлъка” без цигарен дим.

bez cd2

bez cd3

bez cd4

Back to top button