България е забележителна страна с чудесни хора

Това е мнението на чужденците, които гостуват в нашето училище, участвайки в проекта „Повече дървета? Да, моля!“. След втория си ден, когато събраха достатъчно впечатления и посетиха много исторически обекти и забележителности, могат да го кажат. А ние – да им повярваме.

На 20 ноември, сряда, първи в списъка бе Мавзолеят с вечния огън. След това гостите бяха приети в сградата на Община Плевен, където бяха приветствани от заместник-кмета Алексей Зелов. В едновременно делова и тържествена обстановка той им разказа за природата и забележителностите в района на Плевен, за знаковото и уникално място на града ни в историята на България. Бяха разменени и подаръци с представителите на всяка от гостуващите държави.

Предстоеше много интересен етап от програмата за деня – посещение на парк Кайлъка за реализиране на нашата оригинална и полезна екоидея. Тя включва постоянна грижа на определена от Общината зелена площ. Деца и преподаватели от училището ни ще я поддържат в приветлив вид и ще я почистват. На това място всички засадиха по едно дръвче. Оказа се, че това е доста интересно за гостите ни. Повечето учители бяха „градски чеда“ и идеята те да садят и да зариват им се стори доста атрактивна. Направиха си много снимки за спомен и се забавляваха много. Някои си признаха, че за първи път ловят лопата, но въпреки това трябва да отбележа, че доста умело работеха. Сигурни сме, че под нашите грижи всяко дръвче ще израсне и ще се превърне в голямо, силно и дълголетно дърво. Денят продължи с посещение на Музея на виното, Панорамата „Плевенска епопея” и Скобелевия парк – ключови за историята на нашия град места.
Всички ние имаме щастието да живеем в град, в който има какво да покажем и с какво да се гордеем. Но най-вълнуващи си остават ежедневните срещи и разговори, непринуденото общуване между домакини и гости, както и приятелствата, които се създават. Да си пожелаем повече такива срещи!

 

Моника Маринова 11л

vizita den2 3

Back to top button