Анимационни герои – треньори в спорта

Анимационни герои – треньори в спорта

Малчугани от нашето училище се доказаха като добри спортисти по време на събитието – част от Националната кампания „Мисия спорт на любимите герои”

На 2 декември от 10 часа спортната зала „Спартак“ събра много деца, за да се популяризира физически активният начин на живот. Събитието бе организирано от асоциация „Докосни дъгата“ и сдружение „Пазарджик спортува“. Националната кампания е наречена „Мисия спорт на любимите герои“ и е предназначена за ученици на възраст между 6 и 10 години (1-4 клас). Двете организации стартират образователни мероприятия под формата на игри и лекции със специалисти в различни спортове. Освен че подобрява здравословното състояние, спортът възпитава, учи и развива. Но как да накараш децата да спортуват? Днес това е все по-трудна задача. Целта на кампанията е децата да изберат спорта с помощта на това, което най-добре познават – анимационните герои, техни верни приятели.

На събитието присъстваха стотици деца от различни плевенски училища, родители, треньори и състезатели. Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански и началникът на РУО – Плевен Албена Тотева. Представител на асоциация „Докосни дъгата“ е д-р Денислава Ангелова, също и водещ на събитието, а на „Пазарджик спортува“ –  Ренета Камберова. С децата спортуваха златните момичета Ренета Камберова и Христиана Тодорова, капитанът на баскетболния  отбор „Левски“ Асен Великов, задно с треньора на „Спартак“ Александър Дяковски, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, световната шампионка по борба Елица Янкова, златният медалист по таекуон-до Рами Шау, Николай Спасов от Българската федерация по таекуон-до и др. Но най-важните гости, предизвикали бурен интерес, несъмнено бяха анимационните герои Бъгс Бъни, Мечо Пух, Мини и Мики Маус, Том и Джери, Маша, пандата По, Тигърът, драконът Хълцук, Миньонът, Вълчо, Кученцето. Те играха заедно с децата тенис, волейбол, баскетбол, лека атлетика, бокс, бойни изкуства, гимнастика и др. Сред децата, които взеха участие, бяха и наши малчугани от началния курс, които се доказаха като добри спортисти. Със сигурност срещата ще бъде незабравима за тях и кой знае, може един ден те да влязат в ролята на треньори, а преди това – на състезатели, разбира се.

Повече за инициативата и за активността на децата сподели един доказал се спортист. За мен беше чест да разговарям с Ренета Камберова.

– Какви резултати очаквате да отчетете след инициативата?

– Резултатите, които очакваме, са повече деца да се влюбят в спорта, неслучайно им представяме толкова много видове, защото смятаме, че за всяко дете има подходящ спорт, просто трябва да го открие.

– Коя според Вас е подходящата възраст, на която да се започне да се спортува? Късно ли е ученици в 11 или 12 клас да започнат нов спорт?

– Със сигурност не. Аз самата опитвам много спортове на 28 години, защото цял живот съм се занимавала само с художествена гимнастика. Никога не е късно да заобичаш спорта, все пак той е здраве и положителна емоция, а това е предостатъчно.

– А кога трябва да започнеш да се занимаваш с определен спорт, ако целта ти е да постигнеш резултати?

– Специфично е. Например в художествената гимнастика децата започват на 4 години. Но има други спортове, в които се започва доста по-късно, така че е специфично за всеки спорт.

– Как избрахте точно тези анимационни герои? Вие ли научихте Мечо Пух да спортува?

– В самите филми, ако се загледате, доста от героите практикуват тези спортове. Маша наистина играе тенис, миньоните са лице на бадминтона, вълкът от „Ну, погоди“ отива на олимпиада по бокс, така че самите герои образоват децата, ние просто решихме да ги поканим, за да може да се запознаят с тях и да ги мотивират още повече.

– Каква е следващата стъпка и кой ще е следващият град?

– Все още нямаме следващ град. Имаме предложения от различни градове, но ще ги обявим заедно с датите след новогодишните празници.

Организаторите се надяват, че заедно с анимационните герои и успели спортисти ще убедят децата да изберат тренировъчната зала пред други нездравословни занимания.

Камелия Григорова 11б

Още новини