5б отбеляза Рождество Христово

Отново е декември. Коледа. Мечти. Вълшебства. Изненади и подаръци. Първи сняг. Аромат на канела. Уютност… Коледа е любов към семейството и близките. Коледа е надежда. Тлеещата искрица в сърцата ни. Светлини и усмивки. Щастие и блясък. Обещания. Да бъдем по-добри и сърдечни. Това е топлината на ближния. Целувката по челото.Духът на Коледа преобразява всички с магическата си пръчица. И малки, и големи… Светът става по-красив. Радост завладява душите ни. Изпълва сърцата ни…

 

Всички тези емоции събудиха у нас учениците от 5б с класен ръководител госпожа Китка Съйнова. Тяхното тържество по случай Рождество Христово внесе радост и наслада в делничния ден. Малките вазовци предизвикаха възхищение у своите гости, госпожа Мариана Пенчева и госпожа Клаудия Черакчиева. Петокласниците отбелязаха най-светлия християнски празник, като показаха какво са научили за него и как се чества в различните краища на света. Водещи на празничната програма бяха Юлияна Пенева и Вилиана Петрова. Те представиха историята за раждането на Божия син, както и детайли около коледните обичаи.
В България Рождество Христово е продължение на Бъдни вечер и започва с обичая коледуване. В някои области на страната се спазва традицията от полунощ на 24 срещу 25 декември до сутринта коледарите – млади мъже, ергени, да обикалят домовете, като пеят коледни песни с пожелания за здраве и щастие в семейството, а домакините ги даряват с краваи. Казват, че през тази нощ се появяват караконджули и таласъми и силата да ги прогонят имат единствено коледарите със своите песни.
Друг символ на Коледа е и празничната трапеза. На 25 семейството отново се събира,но за разлика от Бъдни вечер преобладават ястията с месо. Обикновено на този ден се коли прасе, пекат се пържоли. В менюто са включени и коледните сладки с различни форми, някои от които се закачват на коледното дърво.Интересно за гостите бе да научат как се приготвя обредният хляб: той е с кръгла форма и украса от тесто. Петокласниците споделиха, че първо се правят обредните форми – кръст, кръг и елементи от стопанската дейност – рало, орач или животни. Житните класове и плодовете върху погачата символизират плодородието, а ангелите са закрилници на хората и вестители на добри новини.
След като запознаха своите гости с подробности около Рождество Христово, петокласниците отбелязаха кои са имениците и показаха знанията си по литература, география и история, като решиха две кръстословици и една игрословица. Всички участваха активно и получиха кутиийки с пожелания за идващата 2016 година. Домашно приготвените сладкиши от джуджетата на 5б бяха вкусната награда за положения им труд.
В края на тържествената програма Василия Дюлгерова и преподавателките Мариана Пенчева и Китка Съйнова отправиха поздрав към всички петокласници, като им пожелаха да бъдат все толкова старателни и ученолюбиви и да вършат добрини не само по Коледа, а през цялата година.
Към това призоваваме и всички вас – творете красиви дела не само сега, а постоянно. Нека у вас винаги тлее искрицата на доброто и магията на Коледа никога да не Ви напуска. Весели празници!

 

Виктория Йорданова X б клас

Back to top button