4б клас си организираха избори за кмет

Както вече знаете, нашите съученици от 4б клас и тази година се занимават с програмите по предприемачество на Junior Achievement. През първия срок те разгледаха темата „Производство” и заедно с родителите си станаха производители на понички. Този път пред малчуганите стоеше друго предизвикателство- те организираха избори за кмет.

Класът бе разделен на четири партии, като всяка от тях си имаше кандидат за кмет, говорител, секретар и други подобни постове, за да може всеки да се включи в заниманието. В продължение на една седмица четвъртокласниците провеждаха усилена предизборна агитация. Те сами бяха изработили плакати, флаери, брошури и всякакви рекламни материали, с които да представят партията си и своите идеи. С много обещания, обяснения, песни, храна кандидатите за поста се бореха да спечелят електората. Конкуренцията между партиите бе голяма, имаше малко сръдни, но това не попречи предизборната кампания да бъде проведена честно и достойно. И за да бъдат импровизираните избори още по-достоверни, имаше и ден за размисъл. Четвъртокласниците вече знаят, че в този ден предизборната агитация е забранена, затова партиите я бяха прекратили.
В деня на изборите- 23 април, се проведе конференция, на която всяка от четирите партии припомни идеите и проектите, за чието осъществяване се бори. Първите кандидати обещаваха да се погрижат за изхранването на бездомните животни като изградят машина, която пуска гранули и вода при изхвърлянето на пластмасови бутилки. Втората партия бе решила да създаде дом за грижа за деца без родители. Третият кмет се бореше за избиратели с идеята за банка, която предлага много изгодни лихви. Проектът на последната партия пък бе посветен на децата със специални потребности. По време на конференцията противниците взаимно се обстрелваха с провокативни въпроси, но членовете на всяка партия успешно се справяха със словесния обстрел и успяваха да защитят идеите си.
Г-жа Ницова бе поканила няколко свои бивши ученици, които и сега са възпитаници на СОУ „Иван Вазов“- Калина, Йоана, Георги, Иван, Красимир и Марсел от 8м клас. Те са първите, които са работили по програмите на Junior Achievement, и с удоволствие се съгласиха да разкажат на сегашните четвъртокласници за своя опит. Освен това обаче осмокласниците бяха дошли и за да дадат своя глас за най-подходящия според тях кандидат за поста на кмет.
Самите избори се проведоха след конференцията. Първа гласа си даде г-жа Ницова, след нея се изредиха гостите, а след това дойде ред и ентусиазираните четвъртокласници да сгънат бюлетината и да я пуснат в урната. За да няма недоразумения, всеки, упражнил избирателното си право, получаваше стикер „Аз гласувах“.
След официалното преброяване стана ясно, че първата партия спечели с убедителна преднина и поста на кмет си заслужи младата г-ца Елеонора Атанасова, на която пожелаваме ползотворен мандат.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button