129 третокласници заедно на есенна екскурзия

Трявна…Град, сътворен от българска народна приказка!

Когато пристъпихме в твоята обител, се потопихме в атмосферата на Българското Възраждане. Децата вдишаха кристалния въздух и за миг преодоляха шока от многото завои. Красотата наоколо ги накара да забравят за дългия път от Плевен.

Слънце, синьо небе, чист въздух и красиви, уникални български възрожденски къщи в дебрите на Стара планина. Чистотата, за която можем само да си мечтаем в нашия град, тук е навсякъде!

Влязохме в двора на стара църква. Спокойствието ни завладя. Децата научиха защо строените по време на Османското робство християнски църкви са вкопавани в земята.

След това посетихме Славейковото школо. Досега не бяхме виждали толкова старо, красиво и уютно училище, съхранено през вековете до днес и превърнато в музей, благодарение на дарителство. Не може да се опише…Трябва да се посети!

Следващият етап от екскурзията беше най – труден за преодоляване. Децата, водени от екскурзоводката, трябваше да преминат по пазарската улица, с много и красиви магазинчета, но без да се отклоняват от групата, за да стигнем до Даскаловата къща, с обещанието, че на връщане могат да разглеждат и пазаруват един час. Издържаха! Усилията им бяха възнаградени! Зад каменната ограда видяха красив двор, в дъното на който се извисяваше тревненска къща, превърната в музей. Научиха за двамата дърворезбари и техния облог. С голям интерес разгледаха експонатите и се удивиха на изкусната изработка.

Последва обещаното време за разходка по калдъръмената улица с магазинчета.

И отново в музей! Този път на африканското и азиатското изкуство. И отново дарител, обиколил много свят и дарил колекцията си на Трявна.

Дряновски манастир. Още една светиня за България. Тук нямаше нужда от беседа. Децата сами влязоха в църквата и запалиха свещичка с надежда за здраве на своите семейства.

Огромно и безценно богатство за нашите ученици! Ще остави следи в съзнанието им дълго…завинаги. Научиха, видяха, пренесоха се в миналото на България. Добавиха още малко патриотизъм и гордост, че са наследници на уникален и древен род. Убедиха се в достоверността на думите на Алеко Константинов „Опознай родината , за да я обикнеш!”.

 

Back to top button