105 години от рождението на Астрид Линдгрен

Анджела Тодорова и Симона Резашка от 4д клас  спечелиха награди от конкурс, посветен на великата шведска писателка Астрид Линдгрен. Вижте сами как Симона отрази събитието. Това е първият неин авторски материал, който се публикува, но от него личи истински журналистически усет.

На 14 ноември 2012 г. бяха връчени наградите в детския творчески конкурс по случай сто и пет години от рождението на легендарната писателка Астрид Линдгрен, озаглавен „Мечти, усмивки и вълшебства”.  Той беше посветен на децата и детските книги, които Астрид Линдгрен е написала. Цялото нейно творчество е посветено на детския свят. Награждаването на отличените творби от конкурса се проведе в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен.

Представени бяха театрални постановки по кратки откъси от романите „Пипи – Дългото чорапче“ и „Емил от Льонеберя”. Младите артисти, четвъртокласници от училище „Христо Ботев“, се справиха великолепно, като същевременно допринесоха за приятната и празнична атмосфера. Така позволиха на всички присъстващи да се потопят в художественото вълшебство на Астрид Линдгрен. Аз и приятелката ми Анджи от моя клас с нетърпение чакахме да чуем имената си сред наградените участници. Конкурсът беше в три категории: за рисунки, посветени на различни творби на Астрид Линдгрен; за творчески текст на английски език; за творчески текст на български език. Най-вълнуващият момент беше, когато ни наградиха. Странно бе, че наградите за произведения на английски бяха повече, отколкото за произведения на български език. Наградените деца с творби на български език бяха пет или шест. Очаквах с нетърпение да ме извикат на подиума за дългоочакваната награда. Когато чух името си, излязох и ми връчиха грамота за отлично представяне и книга на Лорън Сейнт Джон „Тайната на малкия залив“. Госпожата, която ми връчваше наградата, ми пожела да печеля още много конкурси. Отправих поглед към обектива на апарата, който мама бе насочила към мен, и заедно с Анджи разтеглихме устни в тържествуващи усмивки. Повярвайте ми, бе наистина прекрасно! Пожелавам ви го и на вас – усетете го!

 

Симона Резашка – 4д клас

astrid lindgren2 astrid lindgren3

 

Back to top button